Project

Integrale bekostiging van de geboortezorg

In Nederland zijn de afgelopen jaren maatregelen genomen om de kwaliteit van de geboortezorg en de samenwerking tussen de verschillende zorgverleners te verbeteren. Aanleiding was de relatief hoge sterfte rond geboortes in Nederland. Hierbij wordt ook gekeken naar de bekostiging van de geboortezorg en de effecten hiervan op de samenwerking en kwaliteit in de geboortezorg. Sinds 2017 kunnen alle onderdelen van de geboortezorg gezamenlijk worden gecontracteerd in één integraal bekostigingscontract.

De zorg wordt hierbij zodanig georganiseerd dat zorgaanbieders meer gaan samenwerken. Dit om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en dubbele zorg vanuit de verschillende vakgebieden te voorkomen. Deze nieuwe manier van bekostigen vraagt om organisatorische veranderingen, waaronder de vorming van een integrale geboortezorg organisatie (igo). Hierin zijn verschillende zorgaanbieders zoals verloskundigen, gynaecologen, kraamzorg en een ziekenhuis ondergebracht. In de bestaande bekostigingssystematiek vergoeden de zorgverzekeraars de onderdelen van de zorg rondom zwangerschap en geboorte afzonderlijk aan de verschillende zorgaanbieders. In 2022 zijn er acht regio’s waarin gewerkt wordt met integrale bekostiging.  

Het kost tijd om te zien welke effecten integrale bekostiging in de praktijk heeft op de samenwerking en kwaliteit van de geboortezorg. Het RIVM zal daarom de ontwikkelingen de komende jaren blijven volgen. Vanuit de Health Campus wordt er aanvullend en verdiepend wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd op dit thema. 

Zoek

Samenwerkingen