Het Gezond & Vitaal Voor Zorgprofessionals is een leefstijlprogramma ontwikkeld en aangeboden door het Reinier de graag Gasthuis (RdGG). Het programma wordt aangeboden aan de eigen medewerkers.
Zorgprofessionals staan dagelijks onder druk. Ze dragen grote verantwoordelijkheden, ervaren soms emotionele belasting en hebben te maken met een intensieve werkdruk. Deze factoren kunnen een negatieve invloed hebben op hun eigen gezondheid en welzijn. Juist voor deze groep is het belangrijk om stil te staan bij hun leefstijl en gezondheid, en om hierin duurzame keuzes te maken.
Om zorgprofessionals hierin te ondersteunen, is in 2012 door het Reinier de Graaf ziekenhuis een leefstijlprogramma ontwikkeld, specifiek gericht op mensen die werkzaam zijn in de zorg of een zorgondersteunende functie vervullen. Het programma heeft als doel om deelnemers meer vertrouwen te geven in hun eigen kunnen bij het toepassen van gezondheidsvaardigheden. Ook stimuleert het bewustwording van gedrag en valkuilen, en helpt het zorgprofessionals om vol te houden en hun persoonlijke gezondheidsdoelen te bereiken. De interventie is gebaseerd op gedragswetenschappelijke modellen, waaronder het ASE-model (Attitude, Sociale invloed en Eigen effectiviteit), de Theory of Planned Behavior en motiverende gespreksvoering. Het programma bestond uit workshops over onder andere stress, voeding en slaap, aangevuld met individuele consulten bij een diëtist.
Het programma is erkend door het RIVM en heeft de erkenning ‘goed beschreven’ ontvangen. Deze erkenning onderstreept de kwaliteit en onderbouwing van het programma. Door middel van workshops, individuele begeleiding en een terugkombijeenkomst wordt gewerkt aan duurzame gedragsverandering.
De effectiviteit van het programma is geëvalueerd met het oog op verdere erkenning en bredere inzetbaarheid.
Om de effectiviteit van de leefstijlinterventie te evalueren, is een pre- en multiple postmeting pilotstudie uitgevoerd met gegevens verzameld tussen 2012 en 2018. Aan het onderzoek namen 126 vrouwelijke zorgprofessionals deel die het programma volgden. Metingen vonden plaats op drie momenten: vóór de interventie (T0), direct na afloop van het 12-weekse programma (T1), en zes maanden na afronding (T2).
Deelnemers vulden vragenlijsten in en hun antropometrische gegevens werden gemeten door een diëtist.
Voor de effectevaluatie zijn multilevel lineaire mixed modellen gebruikt, met een random intercept en een vaste helling. Deze modellen onderzochten veranderingen in leefstijl-zelfeffectiviteit, eetgedrag, antropometrische uitkomsten en kwaliteit van leven over de tijd.
De leefstijlinterventie leidde tot verbeteringen in leefstijl-zelfeffectiviteit, eetgedrag, lichaamsmaten en kwaliteit van leven. Deze positieve effecten bleven behouden na zes maanden. De resultaten suggereren dat een multicomponente aanpak zoals “Gezond en Vitaal” effectief kan zijn voor zorgprofessionals, al is aanvullend onderzoek met andere onderzoeksdesigns, nodig. De resultaten zijn te lezen in de volgende publicatie (link).