Project

DIABLEND: Blended leefstijlzorg voor DM type 2

Ongezonde levensstijl stimuleert de ontwikkeling van diabetes type 2 (T2D). Daarom is het van belang om een gezonde leefstijl centraal te stellen in de behandeling van type 2 diabetes. DIABLEND is de eerste fase van het “Diabetes Remissieprogramma Den Haag”. Dit laatste zal een grootschalige studie omvatten naar een gepersonaliseerde en op maat gemaakte strategie om T2D-remissie te bereiken met behulp van leefstijlprogramma's op basis van de fysieke, mentale, gedrags- en sociaaleconomische kenmerken van het individu met T2D. Het belangrijkste doel van het programma is om op grote schaal een ecosysteem te ontwikkelen voor gepersonaliseerde leefstijl optimalisatie bij mensen met T2D in Den Haag.

Geïntegreerde en gepersonaliseerde aanpak

In DIABLEND is het doel om op kleine schaal een geïntegreerde aanpak voor gepersonaliseerde leefstijloptimalisatie bij mensen met T2D in Den Haag te ontwikkelen en te testen. Het project zal starten met bestaande (e-health) tools en interventies en heeft tot doel een ecosysteem te implementeren voor leefstijladvies op maat bij de T2D populatie in Den Haag. Essentiële elementen van DIABLEND zijn: het genereren van een gepersonaliseerd menu van lokaal toegankelijke leefstijlinterventies en implementatie van coaching en e-health opties (Diabox).

Aanpak

Als eerste zal het huidige lokale diabeteszorgsysteem en een raamwerk worden ontworpen dat aansluit bij de behoeften, mogelijkheden en voorkeuren van de diabetes populatie en professionals om vervolgens het menu aan leefstijl interventies en de  Diabox te kunnen vormgeven. Vervolgens zal de aanpak worden getest in verschillende kleine gebruikersgroepen.

Samenwerking

In dit project wordt onder andere samengewerkt met TNO, huisartsen in de regio Den Haag, Het National E-Health Living Lab (NeLL), Reinier Haga Medisch Diagnostisch Centrum, BENU apotheek, Changing Health, Liva HealthCare, Menzis, Bas van de Goor Foundation, Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, Mediq, MiGuide, en Selfcare.  

Voortgang

Momenteel is de inventarisatie van behoeften, mogelijkheden en voorkeuren van zowel de diabetes populatie als de professionals zo goed als afgerond. Tevens is er een menu van zowel leefstijl interventies als sociale interventies opgesteld. Voor de wijk Bouwlust/Vrederust is een leefstijlkaart opgesteld. Voor de Schilderwijk was deze leefstijlkaart reeds ontwikkeld door 2diabeat, een initiatief wat zich tevens inzet om de opmars van diabetes type 2 te stoppen. 

Zoek

Samenwerkingen