Actueel

Feestelijke lancering Haagse Zorginnovatiehub – voor ontwikkeling en ondersteuning van zorg van de toekomst

februari 2, 2024
Nieuws
Persbericht

Gisteren heeft de gemeente Den Haag met de verschillende aangesloten partners de nieuwe Zorginnovatiehub feestelijk gelanceerd tijdens een bijeenkomst op de Leyweg. Er waren meer dan 200 gasten aanwezig. De betrokken Haagse wethouders Saskia Bruines (Economische Zaken) en Mariëlle Vavier (Zorg) waren aanwezig, evenals de verschillende partners.

De gehele zorgsector kampt met verschillende uitdagingen: onder andere een groeiende zorgvraag, een krimpende arbeidsmarkt en een verschuiving van zorg naar huis toe. Zorgtechnologie kan uitkomst bieden om de zorg en ondersteuning betaalbaar en toegankelijk te houden. Maar hoe ziet dat langer thuis wonen met technologie er straks uit? Vanuit deze gedachte is de Zorginnovatiehub in Den Haag ontwikkeld en gister gelanceerd.

"De zorginnovatiehub geeft ons als hogeschool de kans om ons onderwijs en ons onderzoek dicht bij de werkelijkheid van inwoners in de stad vorm te geven"

Luc de Witte, lector Technologie voor Gezondheidszorg - Haagse Hogeschool

Uniek concept

De Zorginnovatiehub is een internationaal uniek concept waar zorginnovatie van begin tot eind fysiek onder één dak plaatsvindt. Nergens anders ter wereld zijn alle stadia van zorginnovatie gevestigd in één pand. In dit pand komt onder meer ruimte voor innovatieve eerstelijnszorg en welzijn, (toegepast) onderzoek, onderwijs, een zorgtechnologie demonstratiewoning en uitleenservice, informatie en ondersteuning voor wie wil werken in de zorg, ruimte voor innovatieve start-ups en scale-ups en ruimte voor ontmoeting.  Ook internationaal gezien is de Zorginnovatiehub een uniek en vooruitstrevend concept. Nergens anders komen inwoners, zorg, ondernemers, onderwijs en onderzoek al samen om de zorg en ondersteuning van de toekomst te ontwikkelen en te leveren

“De zorghub gaat een positieve impact hebben op Den Haag Zuid West. Kennis van partners komt hier samen. Resulterend in het creëren van een netwerk en uiteindelijk banen in Zuid West”

Harry Wientjens, Directeur Coöperatieve Rabobank

Wethouder Vavier geeft aan: “Wij zijn trots op dit initiatief dat niet alleen lokaal de zorg verbetert, maar waar straks ook de zorg van de toekomst voor de regio, Nederland en daarbuiten wordt ontwikkeld.” Wethouder Bruines vult aan: “Start-ups zitten hier straks onder één dak met hun potentiële klanten; dat is uniek. Ze kunnen straks in hun eigen werkomgeving vragen aan eindgebruikers wat ze van het product vinden. Zo worden er betere oplossingen ontwikkeld die sneller op de markt komen.”

De aangesloten partners van de Zorginnovatiehub naast de de gemeente Den Haag, zijn de Haagse Hogeschool, Florence, HagaZiekenhuis, Hadoks, InnovationQuarter, KPN, Leids Universitair Medisch Centrum, Nationaal Programma Den Haag Zuidwest, Rabobank, Randstad, ROC Mondriaan/CIV, Saffier, TNO, T-Zorg, Voorall en ZWconnect.

“Ouderenzorg mag niet ontbreken in het gesprek over de inzet van zorgtechnologie in een vergrijzende samenleving”

Gerbrand de Jong, Manager Informatisering & Automatisering – Saffier

De bezoekers konden gisteren voor het eerst een bezoek brengen aan het pand. De officiële opening staat gepland voor februari 2025 en dan kan er officieel gebruik gemaakt worden van alle faciliteiten dat de Zorginnovatiehub biedt.

Foto: ‘Zorginnovatiehub – Technologie voor Thuis’

Zoek