Actueel

Synthetische datasets ter ondersteuning van regelgevende besluitvorming in de zorg

januari 18, 2024
Nieuws

Het INSAFEDARE-project, waarin het LUMC een partner is, richt zich op het ontwikkelen van een toolkit om regelgevende besluitvorming in de zorg te ondersteunen. De toolkit biedt methodes om het ontwikkelings- en goedkeuringsproces van medische applicaties, zoals klinische beslissingsondersteunende systemen (CDSS) en risicopredictie modellen, te versnellen en verbeteren. Deze methodes zijn gebaseerd op slim gebruik van synthetische data in dit proces, vóórdat echte privacygevoelige data gebruikt kan worden.

INSAFEDARE test de toolkit op de certificatie van een CDSS voor het detecteren van tumoren in kinderen met behulp van synthetische data, en een synthetische versie van de populatie binnen het Extramural LUMC Academic Network (ELAN).

Het LUMC-team dat bestaat uit prof. dr. Marco Spruit, dr. Marcel Haas en Jim Achterberg, zal vanuit de Health Campus in Den Haag onder meer synthetische EPD datasets genereren en bijpassende evaluatiemetrieken ontwikkelen. Het LUMC ontvangt 570.000 euro van de 4,8 miljoen euro die voor het totale project is begroot.

Lees meer over het project op dit (Engelstalige) artikel op de LUMC website.

Zoek