Teamlid

Machteld van Lieshout

Associate lector
Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag

Ik ben Associate Lector Gezonde Voeding voor een Gezonde Generatie aan De Haagse Hogeschool. Na mijn master Voeding & Gezondheid en promotie in Voeding, Levensmiddelentechnologie en Biotechnologie (beiden Wageningen University & Research) deed ik onderzoek in Schotland en Zuid-Afrika. Daarna werkte ik als voedingskundig adviseur, onder meer voor KraftHeinz Nederland en als zelfstandig consultant, en richtte ik de Nutrition Consultants Cooperative mee op.

Sinds 2017 combineer ik binnen De Haagse Hogeschool praktijkgericht onderzoek met onderwijs in Voeding & Diëtetiek. Mijn werk richt zich op het ondersteunen van jeugd (2–24 jaar) bij het ontwikkelen en behouden van een gezonde leefstijl, met speciale aandacht voor de ontwikkeling en implementatie van voedingsinnovaties. Daarbij werk ik veel met challenge-based learning, participatory action research en community-up benaderingen.

Ik ben betrokken bij projecten zoals Westlandse onderwijsBooST, Mbo-studenten in Actie voor Plantaardig Voedsel en het Medical Delta-programma CUPIDO, waarin we via de Food Boost Challenge plantaardige innovaties ontwikkelen voor een gezonde generatie en nieuwe businesskansen. Daarnaast ben ik actief lid van het lectorenplatform Voedsel, Voeding en Gezondheid en bestuurslid van de Nederlandse Werkgroep Voedingsgewoonten (WeVo). Sinds september 2025 ben ik samen met Jessica Kiefte-de Jong programmaleider van het thema Gezonde Voeding en Voedselomgeving van Healthy Society.

Bij LUMC Health Campus, ben ik betrokken als co-promotor van Gianfranco Bocanegra, PhD kandidaat in het programma CUPIDO.

Ik hou van mijn werk en vakgebied. Ook thuis ben ik graag met eten bezig. Lekker koken en gezellige etentjes met vrienden en familie vind ik heel waardevol en ontspannend. Net als wandelen in de bossen en, tijdens vakanties, in de bergen.

Relevante Publicaties

van Lieshout, M., Scholtes-Bos, W., van der Horst-Graat, J. M., van Holsteijn, P., & de Vries, S. I. (2023). Development of the Food Boost Challenge: A Participatory Action Research Approach to Enhance Vegetable and Fruit Consumption among Adolescents. Nutrients, 15(23), 4921. (link)

Scholtes-Bos, W., van Lieshout, M., van Roost, M. H. I., & de Vries, S. I. (2025). Beyond Healthy Eating: The Broader Impact of the Food Boost Challenge’s Participatory Approach with Young People. Social Sciences, 14(4), 246. (link)